ONDERZOEK CULTUURHISTORIE LOOSDRECHTSE PLASSEN

_Loosdrecht, Nederland

We staan in de Oostelijke Vechtplassen (waar de Loosdrechtse Plassen deel van uitmaken). Dit paradijselijke gebied vormt een prachtig decor met een legio aan mythes, unieke plekken en een fantastische geschiedenis. Een ontwerpend onderzoek naar deze lokale krachten – iconen – staat centraal.

De ambitie is de lokale condities – van nu, uit het verleden of uit de toekomst – te benoemen. Deze condities buigen we om naar nieuwe iconen; in de vorm van een ruimtelijke ontwikkeling, interventie in het landschap, een nieuwe lokale functie of een unieke activiteit. Ze creëren een dekkend netwerk in het gebied waar het pad van natuur, toerisme en lokaliteit elkaar kruisen. We zien deze spreiding – van iconen – als voornaamste middel het gebied de diepgang te geven die het verdient. 

EERVOLLE VERMELDING – JURYPRIJS

Het ontwerpend onderzoek is gepresenteerd aan de hand van een bordspel. Waarom? Een spel nodigt iedereen uit en creëert toegankelijkheid, draagvlak en en enthousiasme. Het prikkelt de ideevorming en daagt overheden, natuurbeschermers, ondernemers en inwoners uit na te denken over mogelijke ontwikkelingen van – bestaande – iconen. Het spel zit vol met aanleidingen, ontdekkingen en ondernemerskansen. In onze ogen is het een prototype van een groeimodel waarin de potenties van de Oostelijke Vechtplassen langzaam worden blootgelegd. Tegenstrijdige ambities kunnen op deze manier spelenderwijs tot een samenhangend geheel worden gevormd.