ONTWERP STADSBOSWACHTER PAVILJOEN

ONTWERP STADSBOSWACHTER PAVILJOEN

Foreshore heeft in opdracht van de Stadsboswachter het stadsboswachtershuis ontworpen. De Stadsboswachter is een onderneming gericht op urban forestry; actief in stedelijke context. De wens voor een flexibele en autarkische uitvalsbasis in de stad vertaalde Foreshore naar een modulair ontwerp waarin ruimte is voor groei en experiment.

Het ontwerp omvat een groeimodel: de eerste prikkel is een klein kantoor voor de boswachter. Het bevindt zich hoog boven de grond, op palen en is toegankelijk via een lange ladder. Alsof je op weg bent naar de kruin van de boom klim en klauter je jezelf een weg naar boven. Het ontwerp stimuleert spontane uitbreidingen: een bouwpakket dat nooit af is. Een houten draagstructuur functioneert als modulaire drager en biedt ruimte voor nieuwe paviljoens en functionaliteiten. Doordat het geheel als houten puzzelstukken is ontworpen is het paviljoen volledig demontabel en eenvoudig te transporteren.

Het stadsboswachtershuis is een circulaire groeionderneming. Andere disciplines en functies die een gesloten keten mogelijk (hergebruik van afval, voedselproductie, kennis verspreiden) kunnen maken, zijn meer dan welkom. Lokale bewoners kunnen aan de slag in de kas, de stadse bezoeker kan er overnachten en een laboratorium biedt ruimte voor educatie en experiment. Na een aantal jaar is het kleine kantoor uitgegroeid tot een zelfstandig nederzetting in het bladerdek van de stad.